Η παραπάνω παρουσίαση του θέματος ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ συνοδεύται από το παρακάτω κείμενο που η περιγραφή γίνεται αναλυτικότερα
Η υποχρεωτική φοίτηση στο γερμανικό σχολείο είναι εννέα χρόνια.
Σε τέσσερα κρατίδια δέκα.
Μετά το απολυτήριο οι μαθητες που έχουν αποκτήσει απολυτήριο επαγγελματικής επάρκειας υποχρεούνται (Berufsschulpflicht) να φοιτήσουν για τρια χρόνια σε ένα επαγγελματικό σχολείο. Στο διαστημα αυτό υποχρεούνται εκτός το πρακτικό μέρος του προγράμματος για δυο μέρες την εβδομάδα και το θεωρητικό μέρος σε ένα επαγγελματικό σχολείο. (Teilzeitschulpflicht)
Το νηπιαγωγείο
(KITA, Kita) Kindertagesstätte είναι στην Έσση η πιο γνωστή ονομασία για νηπιαγωγεία. Σε άλλα κρατίδια και πολλές φορές και μέσα σε ένα κρατίδιο υπάρχουν διαφορετικές ονομασίες. Μπορεί να οργανωθεί από τους δήμους αλλά και από διάφορους άλλους φορείς.
Οι γονείς υποχρεούνται να πληρώνουν δίδακτρα τα οποία ρυθμίζονται ανάλογα με τα έσοδα της οικογένειας. Η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτική.
inderkrippen ή Krippe είναι για μικρά παιδιά, από ηλικία 3ετών.
Παιδιά χωρίς σχολική ωριμότητα
Σε κάποια κρατίδια υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό (Schulkindergärten Vorklassen,). Είναι ένας χρόνος προετοιμασίας για την πρώτη τάξη, αν το σχολείο κρίνει ότι ο μαθητής είναι ανώριμος.
Αν στην πορεία της σχολικής χρονιάς φανεί ότι ο μαθητής εκπληρει τα κριτήρια εγγραφής του στην πρώτη τάξη μπορεί να το κάνει.
Σχολικές βαθμίδες και τύποι σχολείων
1. Το δημοτικό σχολείο
Το δημοτικό σχολείο Grundschule διαρκεί τέσσερα χρόνια
σε δυο κρατίδια είναι έξι χρόνια (Berlin und Brandenburg )
Μαθητές με ειδικές ανάγκες Sonderschule
· Μαθητές με ειδικές ανάγκες παρακολουθούν σχολεία για ειδικές ανάγκες τα λεγόμενα Sonderschule
· Τα σχολεία αυτά έχουν διάφορες ονομασίες όπως:/ Schule für Behinderte / Förderschule / Förderzentrum.
· Οι ανάπηροι μαθητές έχουν το δικαίωμα να φοιτήσουν και σε κανονικά σχολεία ανάλογα με τα προβληματα τους.
.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Εγγραφή στην πρώτη τάξη
Η ηλικία εγγραφής του μαθητή διαφοροποιείται από κρατίδιο σε κρατίδιο Η ηλικία εγγραφής κυμαίνεται από 5/7 ετών. Κατα κανόνα πρέπει ο μαθητής να έχει κλείσει τα 6 χρόνια μεχρι τις 30 Ιουνίου. Μετά από τα αποτελέσματα του Πίζα ξεκίνησε ένας διάλογος στη Γερμανία αν θα έπρεπε τα παιδιά να εγγράφρονται νωρίτερα στο σχολείο.
2. Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
5–10 der Sekundarstufe I (Hauptschule, Realschule, Gymnasium)
Οι τάξεις 5η και 6η /Ενισχυτική βαθμίδα/ Förderstufe
Είναι τάξεις παρακολούθησης, προσανατολισμού και βοήθειας στις κλήσεις των μαθητών
Ο τύπος σχολείου με τα ειδικά κέντρα βάρους του που θα παρακολουθήσουν μετά την 6η εξαρτάται από τις επιδόσεις και τις κλίσεις του μαθητή .
Η Förderstufe λειτουργεί στα ενιαία σχολεία.
Υπάρχουν δημοτικά που έχουν τέτοιες τάξεις. Συνεργάζονται με σχολεία της δευτεροβάθμιας.
Στη Γερμανία υπάρχουν 5200 κύρια σχολεία.
Το κύριο σχολείο περιλαμβάνει τις τάξεις 5η μέχρί 9η ή 10η
Ο τύπος του σχολείου αυτού στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτηση του μαθητή.
Είναι προσανατολισμένο στην πράξη και στη μέθοδο.
handlungs- und methodenorientiert, ohne aber auf Wissenschaftsorientierung zu verzichten
Το αναλυτικό του πρόγραμμα δε διαφέρει από αυτό των άλλων τύπων σχολείων.
Στην Έσση οι μαθητές στο τέλος της ένατης τάξης διαγωνίζονται σε ένα θέμα από κάποιο προγιεκτ και δίνουν γραπτές εξετάσεις (Γερμανικά, Μαθηματικά, και Αγγλικά)
Ο μαθητής παίρνει απολυτήριο του κύριου σχολείου Hauptschulabschluss (Berufsschulreife) Απολυτήριο επαγγελματικής ωριμότητας
Η βάση είναι το 4,4
Με ένα απολυτήριο με βάση το 3,0 και καλύτερο οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τη 10η τάξη του κύριου σχολείου και δώσουν εξετάσεις για ένα απολυτήριο μεσαίου σχολείου.
Το πρακτικό /μεσαίο σχολείο *Die Realschule
2005/2006 υπήρχαν 2. 976 Realschulen
Το σχολείο αυτό μέχρι το 1964 ονομαζόταν μεσαίο σχολείο Mittelschule . Στο Τιριγκεν υπάρχει και σήμερα αυτή η ονομασία.
Περιλαμβάνει τις τάξεις 5η μέχρι 10η b.z.w. 7 μέχρι 10 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Sekundarstufe I
Ένα καλό απολυτήριο του σχολείου αυτού δίνει το δικαίωμα στον μαθητή στην εγγραφή :
· σε ένα επαγγελματικό σχολείο ειδικοτήτων, την είσοδο του στη μεσαία δημοσιουπαλληλική σταδιοδρομία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Από τη 7η τάξη είναι δυνατόν οι μαθητές να επιλέξουν υποχρεωτικά μαθήματα επιλογής τα ονομαζόμενα Wahlpflichtunterricht μαθήματα ανάλογα με τις κλησεις τους.
Υπάρχει δυνατότητα επιλογής:
· στις βασικές φυσικές /τεχνικές γνώσεις ή
· οικονομικές/κοινωνικές
· και την εκμάθηση μιας δευτερης ξένης γλώσσας.
Το Γυμνάσιο /Επαγγελματικό γυμνάσιο
Το γυμνάσιο είναι ο τύπος του σχολείου που παρέχει το δικαίωμα φοιτησης στην ανώτατη σχολική βαθμίδα gymnasialen Oberstufe η οποία αποκτάται μετά από δέκα σχολικές τάξεις. Η απόκτηση πανεπιστημιακής ωριμότητας αποκτάται μετά από 13 σχολικές τάξεις. 5-13 /7-13 ή 7-12
Σήμερα υπάρχουν και τα λεγόμενα οκταετή γυμνάσια και που η απόκτηση πανεπιστημιακής ωριμότητας μπορεί να αποκτηθεί μετά από 12 σχολικές τάξεις.
Κύριο σχολείο Γυμνάσιο |
|
D: Deutsch E: Englisch
M: Mathematik Rev: Evangelische Religion Rka: Katholische Religion Eth: Ethik Ku: Kunst Mu: Musik Bio: Biologie Ch: Chemie Phy: Physik Ek: Erdkunde Sk: Sozialkunde G: Geschichte
Ohne Sport Al: Arbeitslehr |
D: Deutsch E: Englisch F: Französisch Spa: Spanisch Rus: Russisch Ita: Italienisch L: Latein GrA: Griechisch M: Mathematik Rev: Evangelische Religion Rka: Katholische Religion Eth: Ethik Ku: Kunst Mu: Musik Bio: Biologie Ch: Chemie Phy: Physik Ek: Erdkunde Sk: Sozialkunde G: Geschichte
Spo: Sport KL: Klassenleiterstunde
|
11–13 der Sekundarstufe II (Gymnasium/gymnasiale Oberstufe, Reformierte Oberstufe, berufsbildende Schule)
Das Abitur nach zwölf Jahren (auch achtjähriges Gymnasium, G8 oder Gy8) ist die in Deutschland in allen Ländern eingeführte Verkürzung der Schulzeit bis zum Abitur von dreizehn auf zwölf Jahre.
Als Hauptargument für die Einführung wird die in Deutschland vergleichsweise lange Dauer der Schulzeit angeführt. Die Schüler können nach dem neuen System ein Jahr früher als bisher in Beruf oder Studium einsteigen. In manchen Ländern (Berlin, Mecklenburg-Vorpommern) besteht ein sechsjähriges Gymnasium von der siebten bis zwölften Jahrgangsstufe.
ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Οι υποστηρικτές των σχολείων αυτών μιλούν για ισότητα των μορφωτικών ευκαιριών.
Η Selektieriung, ο από πολύ νωρίς διαχωρισμός των μαθητών στους τρεις τύπους του εκπαιδευτικού συστήματος είναι άδικος και υποστηρίζουν ότι αδικεί μαθητές από κατώτερα κοινωνικά στρώματα, που οι ικανότητες τους δε φαίνονται ήδη στην τέταρτη τάξη. Συμφωνα με τις στατιστικές το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών στο κύριο σχολείο προέρχεται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
Η οργάνωση των ενιαίων σχολείων είναι διαφορετική στα διάφορα κρατίδια ανάλογα με το σχολικό νόμο του κρατιδίου.
ΤΥΠΟΙ ΕΝΙΑΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
1. To ενσωματωμένο ενιαίο / Integrierte Gesamtschule
To ενσωματωμένο ενιαίο σχολείο είναι ένα σχολείο που οι μαθητές του διδάσκονται μαζί.
Οι μαθητές κατατάσονται στα τμήματα Α,Β,Γ των κυρίων μαθημάτων ανάλογα με τις επιδόσεις τους.
Στόχος του σχολείου αυτού είναι η καλλιέργεια των κοινωνικών σχέσεων των μαθητών από την μια, και μια εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία ανάλογη με τις ικανότητες και δεξιότητες κάθ΄ενός από την άλλη.
2. Σχολείο συνεργασίας/Σχολείο περισσοτέρων μαθησιακών ταχυτήτων. Kooperative/Additive Gesamtschule
Το κύριο, το πρακτικό και το γυμνάσιο αποτελούν τις τρεις κολώνες του μοντέλου αυτού. Αναλογούν στο « dreigliedrigen Schulwesen».
Η διαφορά του ενσωματωμένου σχολείου από το σχολείο διαφορετικών ταχυτήτων είναι ότι στο δευτερο ναι μεν οι μαθητές είναι στο ίδιο σχολείο διδάσκονται όμως χωριστά ανάλογα με τις επιδόσεις τους στο κύριο, πρακτικό και γυμνάσιο. (εκτός από δευτερεύοντα μαθήματα) Σπορ και καλλιτεχνικα μαθήματα διδάσκονται μαζί.*θεωρητικα
Σε κάποια κρατίδια όπως στη Σαξονία *Sachsen δε λειτουργεί ο τύπος αυτού του σχολείου
Λειτουργούν ενιαία σχολεία που οδηγούν μέχρι το απολυτήριο, κάποια άλλα μέχρι τη δέκατη τάξη και οι μαθητές άλλάζουν σχολεία για τις τελευταίες ταξεις μέχρι το απολυτήριο.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ονομασίες σχολείων
Oι διάφοροι τύποι σχολείων (κύριο και μεσαίο σχολείο) στα διάφορα κρατίδια έχουν διαφορετικά κέντρα βάρους και διαφορετικά ονόματα όπως:
Mittelschule (Sachsen)
Regelschule (Thüringen)
Erweiterte Realschule (Saarland)
Sekundarschule (Bremen, Sachsen-Anhalt)
Integrierte Haupt- und Realschule (Hamburg)
Verbundene oder Zusammengefasste Haupt- und Realschule (Berlin, Hessen
Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen)
Regionale Schule (Mecklenburg-Vorpommern Rheinland-Pfalz),
Oberschule (Brandenburg)
Duale Oberschule (Rheinland-Pfalz)
Regionalschule (Schleswig-Holstein)
Gemeinschaftsschule (Schleswig-Holstein)
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Υποχρεωτικές ώρες διδασκαλία για τους εκπαιδευτικούς Pflichtstunden
Δημοτικό GS= 29 +1 χωρίς LA
Σχολείο προσανατιλισμού και βοήθειας FS= 28 +1
Κύριο και μεσαίο H&R= 27 +1
Ενιαίο σχολείο GS= 26 +1
Γυμνάσιο 24 + 1