ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ  ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΥΛΑΚΑΚΗΣ

 

Ενότητα

 

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

1. Η Ελλάδα ταξιδεύει παντού

2. Έχω ένα φίλο

3. Τα παιδιά της τρίτης γενιάς

4. Ο ξενιτεμένος Έλληνας

5. Μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία

6. Λεξιλόγιο. Εγκλίσεις

 

Η Ελλάδα ταξιδεύει παντού. Οι Έλληνες, από τα παλιά χρόνια ταξίδεψαν προς σ' όλα τα μέρη της γης. Ναι! Ελλάδα σήμερα είναι παντού, σ' ανατολή και δύση όπου ένας Ελληνας μια ομάδα Ελλήνων, χτίζει το παρόν και το μέλλον του. Νοσταλγός ο Έλληνας κρατά πάντα μέσα στην ψυχή του την επιθυμία της επιστρφής ή έστω τη φλόγα για ένα ταξίδι στην Ιθάκη, ένα ωραίο ταξίδι που ακόμα και με τη φαντασία του τολμά να κάνει, αρκεί να βρεθεί κοντά στα αγαπήμένα του μέρη, στα συγγενικά, στα φιλικά του πρόσωπα, στο χωριό του.

 

Γεια σας παιδιά!

Ε, σεις παιδιά, παιδόπολα, ελληνόπουλα, σε χώρες μακρινές και κοντινές, στο  Βορρά, στη Δύση,  στο Νότο, στην Ανατολή, στις χώρες του Κολόμβου και του Βάσκο ντα Γκάμα, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, Αφρική και Αμερική, πέρασα πάνω από ερήμους ξανθές, ψηλά βουνά και σκοτεινά, σύννεφα γκρίζα και λευκά, χιόνια, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες πλατιές, πράσινα δάση, χρυσές αμμουδιές, φούσκωσαν από αέρα τα  πανιά μου, λύθηκαν επιτέλους τα σxοινιά μου, ο Αίολος μ' απογείωσε, ο ήλιος με έλουσε, λάμπουν και οι ζωγραφιές μου, αγωνιούν τα νέα μου να φτάσουν. Να 'μαι ήρθα, είμαι το ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, γεμάτο από ευχές και αγάπη απ' την πατρίδα μας. Σας φέρνω, ανοιξιάτικο αέρα λουλούδια και χαρά από την Ελλάδα μας.

Ανοιξη     ΤΣΙΤΣΙΡΑΣ

 

«Ο φίλος μου»   Από το βιβλίο «Περιστερώνες Ειρήνης»της Νόρας Κωνσταντινίδου

 

Μάλια Κρήτης

Μανώλης Ροδοκανάκης τάξη ΣΤ΄

 Έχω ένα φίλο στη μακρινή Αυστραλία, στο Σίνδεϋ. Δεν ανταμώσαμε ποτέ μέχρι σήμερα κι ούτε υπάρχει προοπτική να συναντηθούμε κάποτε. Παρ΄ όλα αυτά τον αγαπώ και με αγαπάει, τον εκτιμώ βαθιά και είμαι σίγουρος πως το ίδιο αισθάνεται κι αυτός. Τον γνώρισα με αλληλογραφία. Του έγραψα αμέσως ένα γράμμα, και ανταποκρίθηκε στην υπόδειξή μου να αλληλογραφήσουμε.

Περιέγραψα το περιβάλλον μου και με γνώρισε με το δικό του. Αργότερα μου έγραψε για τις αταξίες του και του αράδιασα τα ελαττώματά μου. Αφήσαμε τη φαντασία να δουλέψει. Στο αναμεταξύ ανταλλάξαμε φωτογραφίες απο τα  γενέθλιά μας, τις βαπτίσεις μας, το σχολείο μας.

Με τη συχνή ανταλλαγή ξοδιάσαμε τη φαντασία μας, αλλά δεν εξαντλήσαμε το ενδιαφέρον μας. Έφθασα να του γράφω αποθέγματα σοφών ανθρώπων και να πάρω ως αντίδωρο αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα. Ως και καλλιγραφημένα ρητά ζωγραφισμένα από το χέρι μου του έστειλα. Ανταλλάξαμε λόγια, σύμβολα ειρήνης -κλαδιά ελιάς και φτερά περιστεράς - και πάνω εκεί βρήκα στο φάκελο μια ανεμώνη. Ανταπέδωσα με ένα φθινοπωρινό χρυσάνθεμο. Χωρίς καθυστέρηση ένα κυκλάμινο μπήκε στο παιχνίδι της ανταλλαγής, Απέστειλα μια ντάλια. Πήρα μια παπαρούνα και δεν μου έλειψαν οι μαργαρίτες και το χαμομήλι. Επειδή οι τέσσερις εποχές του έτους δε συμπίπτουν στις χώρες μας αλλάζουν τον τρόπο της ζωής μας.

Τώρα που εμείς περπατάμε στο φθινόπωρο και αποχαιρετάμε τα χελιδόνια, ο φίλος μoυ ζει την άνοιξη, και  πετά χαρταετούς στα μεσούρανα. Με τις σκέψεις αυτές στο μυαλό έγραψα το παρακάτω γράμμα.

 

Αγαπητέ μου φίλε, γεια σου.

Λυπάμαι που ζούμε σε διαφορετικά ημισφαίρια. Όταν εμείς στην Κρήτη σπέρνουμε, εσείς στην Αυστραλία φυτεύετε. Όταν εμείς καλωσορίζουμε την άνοιξη, εσείς αποχαιρετάτε το καλολαίρι. Όταν εσείς απολαμβάνετε τη θάλασσα στις ακρογιαλιές, εμείς βλέπουμε το χιόνι πίσω από τα κλειστά παράθυρα. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά, Δεν χαιρόμαστε τις εποχιακές αλλαγές στη φύση την ίδια στιγμή.. Δεν ζούμε τις ίδιες συγκινήσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Το γράμμα του φίλου μου δεν άργησε να φανεί.

 

Φιλαράκι, γεια και χαρά.

Πήρα το γράμμα σου. Απαντώ αμέσως, γιατί δεν θέλω να βασανίζεσαι με απαισιόδοξες σκέψεις. Μας χωρίζουν οι εποχές...! Ε! και; Μας χωρίζουν και οι ημέρες και οι νύχτες! Και τι με αυτό; Θεού θέλημα είναι, φίλε, και αίτημα της Θείας Πρόνοιας. Η φύση υπαγορεύει με άγραφους νόμους τη θέλησή της. Φυσική νομοτέλεια λέγεται. Γι΄ αυτό σε παρακαλώ, μην «κολυμπάς στα βαθιά νερά». Μην ψάχνεις λογική, όταν η λογική του Θεού εκφράζεται. Σκέψου άλλα πράγματα, βρες, για παράδειγμα, όσα μας ενώνουν κι αυτά δεν είναι λίγα. Έχουμε σχολεία για μάθηση κι έχετε ιδρύματα για σπουδές. Έχουμε γήπεδα για αθλητισμό κι έχετε στάδια για πρωταθλητισμό. Έχουμε πίστη στον ένα και μοναδικό Θεό και λατρεύετε τη μάνα Παναγία. Αγαπάμε την ειρήνη και δεν αγαπάτε τον πόλεμο. Πιστεύουμε στις αρχές της Δικαιοσύνης.Τιμούμε και τιμάτε την Ελευθερία. Η Δημοκρατία είναι το κοινό πολίτευμα στις χώρες μας.

Τα γράμματά μας, σαν βαρκούλες χαράς κι ελπίδας πλέουν πάνω από θάλασσες κι ενώνουν τα νησιά  μας. Σήμερα φόρτωσα το πλεούμενο με χαρές και γέλια και το έστειλα κοντά σου. Στη χώρα μου οι κυβερνήτες πήραν μια απόφαση μια για πάντα. Το πλουτώνιο, το νετρόνιο, το ουράνιο και κάθε παρόμοιο πρωτογενές υλικό, θα παραμένει θαμμένο, ανέγγιχτο. θα μείνει καταχωνιασμένο στο υπέδαφος για να θρέψει παπαρούνες στους κάμπους και μαργαρίτες στην εξοχή. Αυτά με τη σειρά τους θα πνίγουν τις τσουκνίδες του κακού στα λιβάδια αμέσως με τη γέννησή τους.

 

Τα παιδιά της τρίτης γενιάς

Πουλακάκης

Ζω στη Γερμανία. Σε μια χώρα όπως όλες που φιλοξενούν αλλοδαπούς. Οι γονείς μου γενήθηκαν εδώ όπως κι εγω. Η γιαγιά και ο παππούς μου δούλευαν κι αυτοί εδώ, όμως μολις πήραν τη σύνταξή τους, επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Ήθελα πολύ να μάθω πως βρεθήκαμε εδώ. Πριν ένα μήνα λοιπόν μας επισκέφτηκαν η γιαγιά και ο παππούς.

Παρακάλεσα τον παππού να μου διηγηθεί πώς ήρθαν εδώ.

- Στις αρχές της δεκαετιας του εξήντα πολλοί Έλληνες άρχισαν να ξενιτεύονται, με την ελπίδα να γνωρίσουν ένα καλύτερο μέλλον κάπου αλλού. Στη Δ.Γερμανία είχαν ανάγκη από εργάτες. Πολλά εργοστάσια έστελναν προσκλήσεις σε εργάτες που ήθελαν να δουλέψουν εδώ. ΄Ετσι κι εγώ πήρα την απόφαση, μια και οι δουλειές στο χωριό ήταν λίγες, να έρθω για λίγα χρόνια να δουλέψω, να κάνουμε λίγα χρήματα για να χτίσουμε ένα σπίτι στο χωριό και να γυρίσω πάλι πίσω. Μετά από ένα χρόνο έφερα και τη γιαγιά σου εδώ. Βρήκε και αυτή δουλειά, νοικιάσαμε ένα μικρό διαμέρισμα και δουλεύαμε εδώ.

Εδώ γεννήθηκε και η μαμά σου, παιδί της δεύτερης γενιάς,όπως λέγαμε.

-Εγώ δηλαδή τι είμαι; ρώτησα.

- Εσύ είσαι παιδί της τρίτης γενιάς των Ελλήνων της Γερμανίας. ΄Οταν πρωτοήρθαμε εδώ φέραμε μαζί μας και τις συνήθειές μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Ιδρύσαμε ελληνικές κοινότητες και συλλόγους, διοργανώναμε ελληνικές γιορτές και ερχόμαστε σε επαφή μεταξύ μας.

Ελληνικά σχολεία δεν υπήρχαν. Ζητήσαμε και μας έφεραν δάσκαλο και έτσι μπόρεσε η μάνα σου να μάθει Ελληνικά. Πολλές φορες σκέφτομαι εσάς,τα παιδιά της τρίτης γενιάς και αργότερα τα δικά σας παιδιά. Θα μπορείτε να γιορτάζετε ένα πανηγύρι εδώ με τα έθιμά μας, θα  μπορέσετε να μάθετε τη γλώσσα μας;

- Τι λες καλέ παππού και εμείς έχουμε ελληνικό σχολείο.Βέβαια όχι κάθε μέρα και γιατό δε μιλάμε πολύ καλά τα Ελληνικά, αλλά στο ελληνικό  μας σχολείο μαθαίνουμε πολλά πράγματα από το χθες και το σήμερα της πατρίδας μας. Ισως να μην έχουμε τις δυνατότητες να  γιορτάζουμε όλες τις γιορτές εδώ όπως στην Ελλάδα, ίσως να μην έχουμε πολλές ευκαιρίες να μιλάμε ή να ακούμε τη γλώσσα μας, όμως εγώ προσπαθω και χαίρομαι κάθε καλοκαίρι που έρχομαι κοντά σας, Όλο και κάτι καινούριο μαθαίνω και παίρνω μαζί μου από την Ελλάδα μας.

 

1. Γιατί άρχισαν να ξενιτεύουνται οι Έλληνες;

2. Πώς έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους οι Έλληνες;

3. Τι σκέφτεται ο παππούς για τα παιδιά της τρίτης γενιάς;

  

 Τα ελληνικά στην άκρη του κόσμου

 «Είναι πολύ συγκινητικό να ακούς εδώ, στην άκρη του κόσμου, ανθρώπους να τραγουδάνε και να μιλάνε τη γλώσσα μας σαν ΄Ελληνες, γι' αύτο θα προωθούμε πάντα την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα με κάθε μέσο».

Με τα λόγια αυτά  και με μια φωνή, τρεις «δάσκαλοι» στη μακρινή Χιλή μιλούν για το έργο τους, που δεν είναι άλλο από  τη διδασκαλία τη ελληνικής γλώσσας σε ΄Ελληνες και φυσικά σε Χιλιανούς μαθητές.  Είναι η Βασιλική Ζιάκα, ο Γιάννης Ασημακόπουλος και η Μαριαλούς Αγουέρο, άνθρωποι άλλων επαγγελμάτων που διαθέτουν τον «πολύιμο» χρόνο τους για το ευγενές αυτό έργο, όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν. Οι μαθήτες τους; Περίπου τριάντα φέτος, από τους οποίους οι περισσότεροι και καλύτεροι είναι Χιλιανοί, που με πολύ ενθουσιασμό μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο, καθώς μεγαλώνει η δίψα για μάθηση των ελληνικών, αλλά και γιατί οι παλιοί δε θέλουν να σταματήσουν τα μαθήματα ελληνικών, μετά το πέρας των κανονικών τους σπουδών.

Στην ελληνική κοινότητα του Σαντιάγκο, που πολύ πρόθυμα ανοίγει τις πόρτες της καθημερινά για να δεχθεί αυτούς τους ΄Ελληνες και φιλέλληνες, λειτουργούν τρία τμήματα. Αυτό των αρχαρίων, ένα ενδιάμεσο και αυτό των προχωρημένων, καθώς και ένα τμήμα συζήτησης. Κάθε χρόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς δίνεται μια παράσταση πολιτιστικού περιεχομένου, όπου οι μαθητές δείχνουν στην πράξη τις γνώσεις τους και παίρνουν το δίπλωμά τους.

Πέρυσι παρουσιάστηκε το «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και τραγούδια του Μϊκη Θεοδωράκη, ενώ φέτος ένα μέρος του θεατρικού έργου «Χριστόφορος Κολόμβος» του Νίκου Καζαντζάκη. Στις εκδηλώσεις εμφανίστηκε και η χορωδία της Κοινότητας, που δημιουργήθηκε φέτος με πρωτοβουλία των μαθητών και είναι ανοιχτή σε όλους όσοι θέλουν να τραγουδήσουν μαζί με τους, ΄Ελληνες το «Παιδιά του Πειραιά» τον «Κερκυραϊκό Χορό», ή ακόμη και τον Εθνικό μας ΄Υμνο.

  

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ 'ΧΟΥΜΕ

Ελληνική εβδομάδα οργάνωσαν στο Krefeld από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 28 Ιανουαρίου τα Ελληνόπουλα που φοιτούν στο Gesamtschule. Η πολιτιστική εβδομάδα είχε μεγάλο αντίκτυπο. Να τι έγραψε ο γερμανικός τύπος:

 Griechische Kulturwoche

ΠΑΝΤΑ  ΤΕΤΟΙΑ  ΝΑ 'ΧΟΥΜΕ''

«Η Ελληνική πολιτιστική εβδομάδα βρήκε μεγαλύτερη απήχηση απ΄αυτή που περιμέναμε», τονίζει ο Klaus Neubacher,  Διευθυντής στο 1ο Δημόσιο Ενιαίο Πολυδύναμο Σχολείο της   Kaiserplatz

«Θα μπορoύσαμε να επαναλάβουμε κάθε χρόνο μια παρόμοια εβδομάδα με τόσο πλούσιες δραστηριότητες. Μια τέτοια όμως οργάνωση απαιτεί πολύ χρόνο, μεγάλη προετοιμασία κόπο και ανόλογη ενεργητικότητα».

Από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι  2 Φεβρουαρίου το παραπάνω Ενιαίο Πολυδύναμο Σχολείο οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία μια ελληνική εβδομάδα με δημοτικούς και λαϊκούς χορούς, ομιλίες, εκθέσεις και ελληνικά φαγητά. 42 Ελληνόπουλα φοιτούν στο παραπάνω σχολείο. Με την προθυμία και τη δραστηριότητα των  γονέων και των διδασκόνων των παιδιών αυτών  προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εφβδομάδα.

«Ηταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για μια τόσο μικρή ομάδα», τονίζει  ο κ. Neibacher. Οι γονείς ετοίμασαν κάθε λογής ελληνικά φαγητά με μεζέδες και μετά από κάθε εκδήλωση προσέφεραν όλο και κάτι νόστιμο από την πατρίδα τους».

Πάρα πολλούς επισκέπτες είχε και η έκθεση εικόνων του Γιάννη Χρυσού και η έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Χριστογιάννη. Πολλοί επισκέπτες απόλαυσαν επίσης τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, το λογοτεχνικό απόγευμα με θέμα «Μεταναστευτική λογοτεχνία από Έλληνες της Γερμανίας» και ένα μεγάλο εσπερινό στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της πολιτιστικής εβδομάδας, που έγινε στο μεγάλο γυμναστήριο του σχολείου, την επισκέφτηκαν πάνω από 300 άτομα. Η μουσική ορχήστρα «Ορφέας» παρουσίασε σε μια συναυλία την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής από το 1920.

«Οπωσδήποτε θέλουμε να επαναλάβουμε μια παρόμοια πολιτιστική εβδομάδα», καταλήγει ο κ.  Neubacher,   «μόνο που δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα γίνει».

 

MΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η  Φωνή  της Ελλάδας

 

Η Φωνή της Ελλάδας είναι το Ε' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Εκπέμπει όλες τις ώρες του 24ώρου, σε κάθε σημείο της γης  - από Βόρειο και Νότιο Αμερική ως την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία - σε κάθε τόπο όπου ζουν ΄Ελληνες ή ταξιδεύουν Έλληνες ναυτικοί.

Ακούγεται μέσα από 19 ελληνόφωνα δελτία ειδήσεων και 31 δελτία που μεταδίδονται καθημερινά σε 25 ξένες γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, αλβανικά, βουλγαρικά, ρουμανικά, σερβοκροατικά, τουρκικά και αραβικά.

Μεταδίδει ειδήσεις από την πατρίδα, μουσική από όλες τις πατρίδες του Ελληνισμού, επίκαιρες αναδρομές στην ιστορία σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά θέματα, και εικόνες από τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοσή μας.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

·        π.χ. ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ, ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

·        Συμβουλές για θέματα που αφορούν τους Έλληνες απόδημους που μας γράφουν.

·        ΤΑΣΕΙΣ,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ , ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

·        Ραδιοπεριοδικό ποικίλης ύλης.

·        ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ  ΝΕΟΛΑΙΑΣ

·        Ειδήσεις και θέματα που αφορούν την νεολαία.

·        ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ; Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

·        Η Ομογενεική ραδιοεφημερίαδα, με ειδήσεις ανταποκρίσεις και συνεντεύξεις σχετικά με τη δράση των Ελλήνων της διασποράς

ΕΙΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

·        π.χ. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

·        Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

·        ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

·        ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

·        ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ

·        ΗΘΟΓΡΑΦΙΚΕΣ

·        ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ

·        ΠΑΙΔΙΚΕΣ

·        ENGLISH LANGUAGE PROGRAMMES

 

 

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΡΑ -΄Ε' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

''Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ'' ΕΡΤ Α.Ε.

ΤΑΧ.ΘΥΡ.60019

153 10 ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΘΗΝΑ

τηλ.6590275/6395970 (εσ. 256)

 

 

 

FORE MARE DETAILS

ERA- E' PROGRAMM

THE VOICE OF GREECE

ERT S.A.

P.O.BOX.60019

ATHENS GREECE

Tel. (301) 6590275 / 639570 (in.256)

 

 

 

Ο ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  

Μικρή μου χώρα όμορφη στον κόσμο δοξασμένη

μ' όλες τις χάρες του θεού εσύ σαι προικισμένη.

Από τα χρόνια τα παλιά η λάμψη σου φωτίζει 

 η γνώση, η τέχνη, η ομορφιά Ελλάδα  σε στολίζει.

Δε χάθηκες, δε θα χαθείς το φως σου δεν αφήνει

το μάρμαρο κι αν πατηθεί η λάμψη του δε σβήνει.

Ειμαι ο γιός σου μάνα μου, Έλληνας τ' όνομα μου

στα ξένα μέρη βρίσκομαι κι εγώ και τα παιδιά μου.

Μα όσο τα χρόνια κι αν περνούν, όσο κι αλλάζει η πλάση

η ξενιτειά τον έλληνα δεν θα τονε χαλάσει.

Όσο μακριά κι αν μένουμε κι αν πέφτουν τα μαλλιά μας

ελληνες παραμένουμε κι εμείς και τα παιδιά μας.

 

                                                                 Η  ΕΛΛΑΔΑ

Ξενιτεμένο μου παιδί πάντα το φανερώνεις

σε όποιο μέρος κι αν βρεθείς μια Ελλάδα θεμελειώνεις.

Εκεί μακριά που βρίσκεσαι γέφυρες θεμελειώνεις

ξένα βουνά και θάλασσες με την Ελλάδα ενώνεις.

Κι αν τα παιδιά σου βρίσκονται ξένα, σε ξένους τόπους

τα κάνεις Έλληνες σωστούς και τίμιους ανθρώπους.

Το έργο σας πολλές φορές κανείς δεν το κοιτάζει

κι όλοι σας λέτε άδικα πως ο ιδρώτας στάζει.

Παιδιά ξένιτεμένα μας ο ίδρως σας αξίζει

οταν βλαστούς ελληνικούς στην ξενιτειά ποτίζει.

Μη σας φοβίζουν οι καιροί, κακοτοπιές και μπόρες

τη φλόγα μεταδόσετε σ'ολες τις γης τις χώρες.

Φλόγα που αιώνια άσβυστη φέγγει σ΄αυτούς τους τόπους

φλόγα που φώτισε τη γη και όλους τους ανθρώπους.

Μη το στερείς το φως αυτό κληρονομιά σου είναι

ας τους λαούς να πάρουνε ο μεταδότης γίνε.

 

                                                                Μανώλης  Πουλακάκης 

 

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

μετανάστευση

Migration

 

ξενιτειά

die Fremde

απόδημος

Emigrant

 

μετανάστευση

Einwanderung

αλλοδαπός

Ausländer

 

νοσταλγία

Sehensucht

ξένος

der Fremder

 

τρίτη γενιά

dritte Generation

παλλινόστηση

Reimigration

 

εθιμα

Gebrauche

ήθη

Sitten

 

σύλλογοι

Vereine

παράδοση

Tradition

 

μέσα μαζικής ενημέρωσης

Massenmedien

κοινότητες

Gemeinden

 

 

 

πολιτιστική εβδομάδα

Kulturwoche

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το τρενο σφύριξε χαρούμενα μπαίνοντας στο σταθμό. Όλοι βγήκαμε στο παράθυρο, για να χαιρετήσουμε τους συγγενείς που μας περίμεναν.

Ερχόμασταν από τη Γερμανία και οι περισσότεροι ήμασταν έλληνες μετανάστες, που ήρθαμε να περάσουμε τις  διακοπές μας εδώ και να δούμε τους συγγενείς και τους φίλους μας.

Τι χαρά που νοιώσαμε, όταν μέσα στο πλήθος διακρίναμε τη γιαγιά και τον παππού που μας χαιρετούσαν, κουνώντας το μαντήλι!

Μπήκαμε στο σταθό, πριν όμως πλησιάσουμε τον παππού και τη γιαγιά και να τους χαιρετήσουμε από κοντά, έπρεπε να περιμένουμε να πάρουμε τις βαλίτσες μας.

Αφού τελειώσαμε βγήκαμε έξω. Έκει άρχισαν τα αγκαλιάσματα και οι συγκινήσεις.

 Ο παππούς μας μπηκε στο αυτοκήνητο και μας φώναξε: «Ελάτε, όταν μπείτε μέσα θα τα πούμε καλύτερα. Μπείτε μόνο γρήγορα γιατί εδώ δεν επιτρέπεται να παρκάρουμε για πολλή ώρα.

Με την κουβέντα φτάσαμε στο σπίτι, όπου  περίμεναν οι συγγενείς και οι φίλοι μας.

 Τα ξαδέρφια μας πηδούσαν από το ένα πόδι στο άλλο  από την ανυπομονησία τους να δούν εμάς και τα δώρα που τους είχαμε υποσχεθεί πως θα τους φέρναμε. 

Ο παππούς μου μπήκε μέσα στο αμάξι . Το ρήμα μπήκε φανερώνει κάτι το πραγματικό, κάτι το βέβαιο.

Όταν μπείτε μέσα θα τα πούμε καλύτερα. Το ρήμα όταν μπείτε σημαίνει κάτι που θέλουμε ή περιμένουμε να γίνει.

Μπείτε μόνο γρήγορα γιατί.... Το ρήμα μπείτε φανερώνει μια επιθυμία, μια προσταγή.

 

Οι μορφές που παίρνει το ρήμα για να μας φανερώσει πώς παρουσιάζεται το νόημά του από τον ομιλητή λέγονται

 ε γ κ λ ί σ ει ς

ο ρ ι σ τ ι κ ή : φανερώνει κάτι το πραγματικό, το σίγουρο π.χ. μπήκατε μέσα.

υ π ο τ α κ τ ι κ ή : φανερώνει κάτι που θέλουμε ή περιμένουμε να γίνει π.χ. όταν μπείτε.

π ρ ο στ α κ τ ι κ ή:  φανερώνει  μια επιθυμία, μια προσταγή π.χ. μπείτε μέσα.

 

Συμπλήρωσε τις φράσεις στην υποτακτική, με τα ρήματα που δίνονται:

Ο παππούς μου ίσως ____________ (έρχομαι ) τα Χριστούγεννα.

 

Γεια σου και να μας ____________ (γράφω ) πιο συχνά.

 

¨Οταν ________ (τρώγω)   μη ____________(μιλώ).

 

Μην __________ (περνώ ) το δρόμο, όταν  ___________(έχω) κόκκινο.

 

Μην ____________  (παίρνω ) όλα τα βιβλία σου στο σχολείο.

 

Οταν.________________(πηγαίνω) διακοπές χαίρομαι πολύ.

 

Να μεταφέρεις τις παρακατω φράσεις από την οριστική στην προστακτική:

 

Έφυγες γρήγορα.         ______________________________

 

Ο Νίκος έκλεισε την πόρτα.______________________________

 

Με πίστεψες τώρα.      ______________________________

 

Η γιαγιά με βοήθησε. ______________________________

 

Να προσέχεις όταν τρέχεις.     ______________________________

 

Γράφω τα παρακάτω ρήματα στις τρεις εγκλίσεις:

Οριστική

Υποτακτική

προστακτική

 

συνέχεια

για λίγο

συνέχεια

για λίγο

 

ταξιδεύω

 

να ταξιδεύω

 

να ταξιδέψω

 

 

ταξίδευε

 

ταξίδεψε

 

 

να φουσκώσω

 

 

 

 

να φέρνω

 

 

 

 

 

 

 

γράφε

 

 

 

 

 

 

 

χώρισε

Φορτώνω

 

 

 

 

 

 

να δουλεύω

 

 

 

 

 

 

να γνωρίσω

 

 

 

 

 

 

 

διοργάνωνε

 

 

να μαθαίνω

 

 

 

 

ανταλλάζω

 

 

 

 γ

γιόρτασε

 

 

να φέρω

 

 

 

 

να πηγαίνω

 

 

 

 

 τρώγω

 

 

 

 

 

 

 

Υποενότητες

 

·        Στις διακοπές θα πάμε ......….

·        Εδώ  ή εκεί ; (παλιννόστηση)

·        Δεσμοί με την Ελλάδα

 

 

 
   

Μια παρέα παιδίων συζητούν

Ευτυχία: Εμείς κάθε χρόνο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, στο χωριό του πατέρα μου Εκεί μένουν ο παππούς και η γιαγιά. Μένουμε κοντά τους πολλές μέρες κι αυτοί χαίρονται πολύ.Το χωριό μας όμως είναι μακριά από τη Θάλασσα κα γι άυτό πάμε και μερικές μέρες σ’ένα παραθαλάσσιο μέρος. Εκεί περνάμε πάρα πολύ ωραία. Πάντα περιμένω με λαχταρα τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ελένη:Κι εμείς πάμε κάθε χρόνο  στην Ελλάδα,στο χωριό του πατέρα και της μητέρας. Του πατέρα μου του αρέσει πάρα πολύ. Πηγαίνει κάθε μέρα στο καφενείο κι βρίσκει γνωστούς και φίλους. Για μένα όμως είναι langweilig. Δεν έχει παιδιά για να κάνω παρέα μαζί τους και δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν μου αρέσει να πηγαίνω πάντα στο χωριό.

Βαγγέλης: Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ στην Ελλάδα . Θα  ήθελα να μείνω για πάντα εκεί!

 

Γράψε κι εσύ που πας στις διακοπές:

1.       Να περιγράψεις το μέρος  που κάνεις διακοπές, στην Ελλάδα:

 __________________________________________________________

 

2.Προτιμάς να περνάς τις διακοπές σου στην Ελλάδα ή κάπου αλλού: Γιατί:

_________________________________________________________

        

3.Στην Ελλάδα πότε είναι καλύτερα να κάνεις διακοπές το χειμώνα ή το καλοκαίρι:

 ___________________________________________________________

 

4.Σου  αρέσει να κάνεις διακοπές στο χωριό του πατέρα ή της μητέρας  σου ή κάπου αλλού;

 _________________________________________________________

 

1.       Ποια μέρη επισκέπτεστε στην Ελλάδα;

 ______________________________________________________

 

 

Ο παππούς

 Κάθε φορά  που έρχονταν τα παιδιά να ξεκαλοκαιριάσουν κοντά στη θάλασσα και στα δέντρα., βρίσκανε την αγαπημένη παρουσία του παππού να τα περιμένει με τα φρούτα και με τα λουλούδια στο χέρι. Η θύμησή του στη φαντασία τους ήταν ένα με το θαλασσινό τοπίο και με τα φουντωμένα περιβόλια.

 ‘Ηταν της «Παναγιάς τα ράχτα», ο πελώριος θαλασσόβραχος που φυσάει απάνεμα το ψαραδολίμανο. Είχε  κι ένα  εκκλησάκι στην κορφή,  ένα εκκλησάκι της Παναγίας, της «Παναγίας της ψαραπούλας». ‘Ηταν ο Κουφόβουνος με τους θεόρατους βράχους. ΄Ορθιους.επάνω στο κύμα. Εκεί πάνω σκαρφάλωναν τ’απόγευμα, ν’αγναντέψουν από ψηλά το ηλιοβασίλεμμα κατά τη μεριά του Αγιονόρους, Ηταν ακόμα η «λαγκαδιά» στο χτήμα του παππού μ’όλου του κόσμου τα φρούτα, τα λουλούδια και τα μυριστικά, με τα κρεμασμένα νερά που τραγουδούσαν στις γούρνες και με τα πουλιά, και τις πεταλούδες με τα τριανταφυλλιά φτερά.

 Και μέσα σ’όλα αυτά ήταν ο παππούς. Με το μεγάλο ψάθινο καπέλο, με τα χοντρά άρβυλα και το μπαστούνι με τη σιδερένια μύτη. ‘Εστριβε στη χούφτα τα φύλλα  του καπνού, γιόμιζε την πίπα του και άρχιζε τις ιστορίες. Αυτός όλο χαμογελούσε ή δάκρυζε. Από τη χαρά του και τα δύο. Ερχόταν με το γαϊδουράκι. Φορτωμένος φρούτα, παραμύθια και φιλιά.

«Γέρος- Σούρπος» Π.Λεμπέσης  «Το πράσινο βιβλίο» Σ.Μυριβήλης

 

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

ξεκαλοκαιριάζω,  -ασα /  περνώ το καλοκαίρι, κάνω διακοπές

τα ράχτα/τα βράχια, 

απάνεμα /χωρίς να προσβάλλεται από τον άνεμο

κορφή-ής/η κορυφή 

αγναντεύω, -εψα/ κοιτάζω μακριά

Αγιονόρος/ ΄Αγιον Όρος το

λαγκαδιά-άς/ η στενή κοιλάδα δασωμέν

μ’όλου του κόσμου τα φρούτα/με λογής λογής πολλά φρούτα

κρεμασμένα νερά/καταρράκτες

 γούρνα-ας η/φυσικός  ή τεχνητός λάκκος όπου μαζεύονται νερά 

άρβυλα-ας ή, και άρβυλα τα/στρατιωτικά παπούτσια με χοντρό δέρμα

γιομίζω/γεμίζω.

 

Εδώ ή εκεί ;

Το καλοκαίρι θα φύγουμε για πάντα στην Ελλάδα. Θα πάω εκεί στο σχολείο

 ............

 ΄Εχεις σκεφτεί πού θέλεις να ζήσεις;  Εδω ή στην Ελλάδα και γιατί;

 ………

-Αν οι γονείς σου αποφασίσουν να επιστρέψετε σύντομα στην Ελλάδα τι θα έλεγες;

………