Μεσογειακό ΠΡΌΓΕΚΤ (Mittelmeer-Projekt)
Εκείνο που επικρίνουμε στο γερμανικό σχολείο ήταν ότι σπάνια γίνονται αναφορές στη μεταναστευτική βιογραφία των μαθητών. Αυτή η εθνικοκεντρική μόρφωση για ένα μαθητή σημαίνει ότι καλείται να ασκήσει το ρόλο του παρατηρητή και του παθητικού δέκτη χωρίς να του δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψει και να πραγματώσει δικές του δυνατότητες.
Συχνά ακούμε τους γερμανούς συναδέλφους μας, στη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβληματα που παρουσιάζονται στις τάξεις τους; με μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, να λένε: τα παιδιά και οι γονείς των αλλοδαπων πρέπει να ακολουθήσουν και να ανταποκριθούν στους στόχους του σχολείου το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε αλλοδαπού μαθητή.
Τα αναλυτικά προγράμματα πάλι στολίζονταν με έννοιες όπως διαπολιτισμική διδασκαλία , διαπολιτισμική μάθηση που στην πράξη μόνο επιφανειακά και ευκαιριακά παρουσιάζονταν.
Η Ε.Ε. συνιστά την αποφυγή εθνοκεντρικής προσέγγισης της διδασκαλίας και της στερεότυπης παρουσίασης των άλλων πολιτισμών, ενθάρρυνση των μαθητών να συνειδητοποιούν την ύπαρξη των άλλων πολιτισμών, να κατανοούν τις ιδιαιτερότητές τους, χωρίς όμως να θεωρούν τους πολιτισμούς τους κατώτερους ή ανώτερους από εκείνον της χώρας υποδοχής.
Με αυτή τη φιλοσοφία και ύστερα από πολλές συζητήσεις και μετά από τη συγκατάθεση των υπευθύνων για τη πραγρατοποίηση αυτού του Προγιέκτ αρχίσαμε να αναζητούμε κάποια θέματα που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε από τη σκοπιά κάθε εθνικότητας. Με το ερώτημα : Πώς παρουσιάζεται το φαινόμενο στη χώρα σου; θα μπορούσε ο έλληνας, ο ισπανός, ο αλλοδαπος μαθητής να γίνει θα λέγαμε ο εμπειρογνώμος μέσα στην τάξη του και να ενισχυθεί το εγώ του δείχνοντας ότι μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο γλωσσικό κώδικα που οι συμμαθητές του δε γνωρίζουν.
Με το σκεφτικό:
- Άνοιγμα σε άλλους πολιτισμούς και συμμετοχή στον πολιτισμό της χώρας υποδοχής
- Πεδίο αναφοράς την άμεση εμπειρία των παιδιών από τη χώρα καταγωγής
-Αμοιβαία επίδραση πολιτισμών των χωρών υποδοχής και καταγωγής
-Κατανόηση και σεβασμός στην πολιτισμική ετερότητα
-Απαλλαγή από εθνικά στερεότυπα και πρακαταλήψεις
-Δυνατότητα επικοινωνιακών σχέσεων διαφορετικών λαών και πολιτισμών
-Ισοτιμία πολιτισμών
Η αλληλεπίδραση και η αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα σε νέους με διαφορετικό πολιτιστικό, πολιτισμικό υπόβαθρο είναι αναγκαία. Ο στόχος μας είναι τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα τη χαρακτηρίζει η ισοτιμία, η αλληλοκατανόηση και η αλληλοαποδοχή.
Τα θέματα που διαλεξαμε κατ΄αρχάς είναι:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΔΙ/ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟ’ΙΌΝΤΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΡΗΤΗ
ΠΩΣ ΗΡΘΑΜΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ
Ξεκινάμε πάντα από το σκεφτικό:
Πώς παρουσιάζεται το φαινόμενο εδώ:
Πώς είναι αλλού:
Γιατί είναι διαφορετικά αλλού;
Τι συμπερασμα αντλώ;
Όταν αναφερόμαστε π.χ. στο θέμα Μετανάστευση κάνουμε αναφορές που σχετίζονται Έλληνες μετανάστες.