Ψάρεματα εδώ και στην Ελλάδα

Το ψάρεμα με το καλάμι

 

Το ψάρεμα με το καλάμι είναι ένα χόμπυ, ένα άθλημα που με κάνει  να ηρεμήσω. Μ΄αρέσει να σηκώνομαι ξημερώματα και να διανύω πολλά χιλιόμετρα κάποιες φορές για να βρεθώ σε μια λίμνη, μια ακτή να απολαύσω την ανατολή του ήλιου με ένα καφέ και να παρακολουθώ  ώρες τους φελούς μου μήπως και δω κάποιον να κινείται. Για μένα το ψάρεμα είναι πάθος που κάποιος, πού δεν το κάνει, δεν μπορεί να το νοιώσει. Ένας που δεν ασχολείται με το χόμπυ αυτό δεν μπορεί να καταλάβει πως ένας ερασιτέχνης ψαράς, πολλές φορές με αντίξοες συνθήκες, βροχή και αέρα, πηγαίνει για ψάρεμα. Κάποιοι μας λένε πως με τα χρήματα που ξοδεύουμε για το χόμπυ μας θα μπορούσαμε να αγοράσουμε δεκαπλάσιες ποσότητες ψαριών από αυτά πού πιάνουμε.  Μόνο που εμένα δεν με ενδιαφέρει να πιάσω ψάρια για να τα φάω. Το περιβάλλον, η ησυχία, το  αίσθημα της αναμονής είναι οι κύριοι λόγοι που με κάνουν να ασχολούμε με αυτό το χόμπυ.


Λένε πως οι κυνηγοί και οι ψαράδες υπερβάλλουν, όσον αφορά την ποσότητα και τα μεγέθοι των θηραμάτων τους γι΄αυτό και πολλές φορές χρειάζεται να  φωγραφίζουμε τα αποτελέσματα μας για να γινόμαστε αξιόπιστοι.

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ

 

Ένα μεγάλο πρόβλημα για ερασιτέχνες και ιδιαίτερα για επαγγελματίες ψαράδες.

 

Τα τελευταία χρόνια  οι πληθυσμοί των λαγοκέφαλων είναι τέτοιοι που δεν αφήνουν τους ερασιτέχνες ψαράδες να ψαρέψουν.

 Σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες  που κάθε φορά που πάνε για ψάρεμα ανασύρουν τρύπια δίχτυα και κάθε φορά και λιγότερα ψάρια.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα ψάρια που έφθασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Έχει ραγδαία εξάπλωση και αν δεν λήφθουν μέτρα, σε λίγα χρόνια, τα ψάρια αυτά θα νεκρώσουν τις θάλασσες μας.

Στη φωτογραφία ένας λαγοκέφαλος στο αγκίστρι μου. Από την στιγμή που θα φθάσουν στο μέρος που ψαρεύεις το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μαζέψεις  τα καλάμια σου και να φύγεις.

 

 

                                                            Ερασιτεχνικό ψάρεμα στη Γερμανία 

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΨΆΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Στη Γερμανία για να μπορώ να ψαρέψω με καλάμι χρειάζομαι άδεια αλιείας.

Για να πάρω  αυτή την άδεια  χρειάζεται να κάνω μια αίτηση στην περιφέρεια  ή την κοινότητα της περιοχής μου. Οφείλω  να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο περίπου τριάντα ωρών και στη συνέχεια να εξεταστώ  πάνω σ΄αυτά που έμαθα. Πρέπει να μελετήσω τα βιβλία που υποχρεούμαι να αγοράσω, σχετικά  με τη βιολογία των ψαριών, το χρόνο που επιτρέπεται το ψάρεμα κάθε είδους, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύται κ.α. Το κόστος σεμιναρίου με τα  βιβλία περίπου 150 ευρώ.

Από τις εξακόσιες περίπου ερωτήσεις που πρέπει να μελετήσω  θα μου τύχουν εξήντα. Για να πάρω την άδεια πρέπει να απαντήσω τουλάχιστον σαρανταπέντε.

Εφ΄όσον πέτυχα πρέπει να πάω στα γραφεία της κοινότητας μου και αφού καταβάλλω το ποσόν πενήντα ευρώ παίρνω  άδεια  ερασιτέχνη  ψαρά.  Ο νόμος για την ερασιτεχνικό ψάρεμα διαφοποποιείται από κρατίδιο σε κρατίδιο της Γερμανίας.

Για να μπορώ να ψαρεύω όμως σε συγκεκριμμένα ποτάμια ή λίμνες χρειάζομαι επιπλέον άδεια με την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού. Οι κοινότητες έχουν συλλόγους για ερασιτέχνες ψαράδες που για να γίνεις συνδρομητής πολλές φορές μπορεί να περιμένεις ένα και δυο χρόνια. Στην είσοδο σου σαν μέλος του συλλόγου καταβάλλεις ένα ποσό που  ανάλογα με την περιοχή και τις δυνατότητες  ξεκινά από διακόσια ευρώ ανοδικά.  Στη συνέχεια η ετήσια συνδρομή είναι περίπου εκατό ευρώ.

Ψαρεύοντας χωρίς άδεια  η τιμωρία  μπορεί να είναι 150  και μέχρι 1000 ευρώ.

 

Στη Γερμανία υπάρχουν λίμνες που οι κάτοχοι τους  επιτρέπουν πολλές φορές στους ερασιτέχνες ψαράδες να ψαρεύουν χωρίς άδεια. Συνήθως οι λίμνες αυτές είναι περιφραγμένες και  υπάρχει είσοδος που  ο ερασιτέχνης ψαράς πληρώνει ένα χρηματικό ποσό ανάλογο με τα ψάρια που θέλει να ψαρέψει, αν θα χρησιμοποιήσει ένα ή δυο καλάμια αλλά  και  ανάλογα με το χρόνο που επιθυμεί να ψαρέψει.